Foto: Jørn Bærheim/TT

Inget eldningsförbud till valborg – men avrådan kvarstår

Uppdaterad
Publicerad

I fyra av Sveriges län är det eldningsförbud på grund av brandrisken. I Örebro län kommer ett sådant beslut inte att fattas av länsstyrelsen över valborg. Men avrådan från att elda i skog och mark kvarstår.

Brandrisk och eldning har varit i fokus för länsstyrelsens beredskapsdirektör Tiina Johansson, sedan väderomslaget. På måndagsmorgonen görs en ny brandriskprognos.

– Värdena om antändning- och spridningsrisk har sjunkit lite grand. Det är inte aktuellt att ta något beslut om eldningsförbud och vi ser också att det blir en väderleksförändring, säger hon. 

Men fortfarande är det torrt i marken, och även om det inte är aktuellt med något förbud just nu, kvarstår den avrådan som länsstyrelsen fattat tillsammans med räddningstjänsten. Längre fram mot sommaren kan det bli förbud om eldning.

– Avrådan gäller fortfarande, man måste fortfarande tänka efter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.