Beaglen Peggy har just hittat ägg från spansk skogssnigel som hennes matte Kristin Lindell tar hand om. Foto: Johannes Weckström /SVT

Inget går i snigelfart när Peggy söker mördare

Uppdaterad
Publicerad

Kristin Lindell har, liksom många andra, retat sig på den spanska skogssnigeln som letat sig in i hennes trädgård och orsakat skador. Nu har hennes hund Peggy tränats på att söka upp mördarsniglarna i ett tidigt skede för att kunna bekämpas.

Kristin går en ettårig hundförarkurs i avancerat specialsök vid Hundcampus i Hällefors tillsammans med hunden Peggy. Under en hundpromenad i skogen hemma i Skåne kom Kristin på vad de skulle kunna inrikta sig på under utbildningen.

– Jag såg massor med sniglar på stigen och insåg att det skulle kunna bli något, berättar hon.

Tillsammans med några kurskamrater, deras hundar och läraren Lennart Wetterholm har de under ett års hemlighetsmakeri inriktat sig på att spåra upp snigelägg och nykläckta sniglar, av framförallt arten spansk skogssnigel, även kallad mördarsnigel.

Trädgården blev snigelparadis

Men idén har haft ett högt pris eftersom Kristin har fått se sina egna odlingar skövlas.

– Först gick det ju åt andra hållet. I och med att jag fick idén var jag ju tvungen att ha en massa sniglar. Från att ha utrotat dem så fick jag ju se till att ha en massa arbetsmaterial som överlevde så att jag kunde föda upp och få ägg själv. Min trädgård blev ett snigelparadis, berättar Kristin Lindell.

Men med målmedveten träning och hundarnas oslagbara luktsinne har kursdeltagarna lyckats lärt sina fyrbenta vänner lukta sig till millimeterstora sniglar och högar med gömda ägg.

Samtidigt har de lärt sig om sniglarnas liv i kontakten med forskare. I källaren på Hundcampus finns ett snigelterrarium där ägg och sniglar föds upp för övningarna. En skogssnigel kan under gynsamma förhållanden lägga 400 ägg under en säsong.

Miljövänlig metod

Metoden är i förlängningen tänkt att användas som en miljövänlig variant av snigelbekämpning. Nästa steg är att på samma sätt leta upp åkersniglar, som orsakar skador för jordbruket.

Kristin arbetar nu med beaglen Peggy för att egna trädgården ska återfå sin forna glans. Innan det är dags att ta sig an uppdrag.

– Nu tränar vi för att få bort dem igen och det har vi lyckats bra med, säger Kristin Lindell.

Hör mer hur Peggy och hennes kurskamrater jobbar i videoklippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.