Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Över 200 barn från Al-Azharskolan ska omplaceras Foto: Leonora Toplica/SVT

Barn missades – över 200 från Al-Azharskolorna ska omplaceras

Uppdaterad
Publicerad

Över 200 barn på Al-Azharskolorna i Örebro ska omplaceras inför hösten, att jämföra med tidigare 177. Det efter att barn från förskoleklassen missats. I två öppna brev till kommunen och Skolinspektionen har föräldrarna uttryckt oro för nedstängningen och flytten, men mötet som skulle hållas i veckan mellan föräldrarna och kommunen blir inte av.

– Stormöte kommer vi inte att ha däremot kommer vi att informera på en mängd olika sätt, säger Marlene Jörhag (KD) kommunalråd i Örebro.

SVT Örebro har tidigare rapporterat att föräldrar till barnen är oroliga över det hastiga beskedet om nedstängning av skolan och den korta tiden för omplacering av barnen.

Över 200 ska omplaceras

I två öppna brev beskriver föräldrarna denna oro och vädjar till Skolinspektionen att invänta beslut om överklagan.

– Jag har läst ett av breven och det är klart att den oron som är måste vi ta på allvar. Men brevet är riktat till Skolinspektionen som dragit tillbaka skolans tillstånd, inte kommunen, säger Marlene Jörhag.

Tidigare gick kommunen ut med att det var 177 barn som skulle omplaceras, men det visar sig att de barn som går i förskoleklassen inte räknats med och omplaceringen gäller därför över 200 barn.

Kommunen har startat utredning på förskolan

De skolor som stängs ned är förskoleklass, ettan och tvåan i Vivalla samt en 3-6 skola i Mellringe. I Vivalla finns även en förskola, där kommunen ansvarar för tillsynen och där de nu startat en utredning efter Säpos uppgifter om att barn kan ha radikaliserats.

– Det är samma styrelse för skolan som för förskolan och vi måste titta på om barnen på förskolan kan ha påverkats, säger skolpolitikern Marlene Jörhag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stängningen av Al-Azharskolor i Örebro

Mer i ämnet