Foto: SVT

Ärende om missförhållanden på Lindens äldreboende i Lekeberg avslutat

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Lekebergs kommun anmält sig själva enligt Lex Sarah efter problem med missförhållanden på Lindens äldreboende i Lekeberg har nu Inspektionen för vård och omsorg (IVO) beslutat avsluta ärendet utan vidare åtgärd. Det efter att kommunen agerat.

– Jag tänker att det här visar att vi har gjort ett gott jobb. Att vi satt in åtgärder utan dröjsmål och att vi har en bra plan för att det inte skall hända igen, säger Marie Casco, tf förvaltningschef för socialförvaltningen i Lekeberg.

Vad säger du om att undersköterskorna har känt sig besvikna, kränkta och överkörda kring det som skett?

– Vi har en pedagogisk utmaning i att förklara hur den här typen av process går till för medarbetarna. Vi gör ju en anmälan enligt Lex Sarah för att det är vår skyldighet om det finns misstankar om missförhållanden. I en Lex Sarah är det inte fokus på det som fungerar, men det som fungerar blir viktig att bygga på framåt, säger Casco.

Inspektionens utlåtande

IVO skriver i beslutet att de bedömer att huvudmannen har fullgjort sin utrednings- och anmälningsskyldighet och att utredningen visar att Lekebergs kommun:

• vidtagit åtgärder för att utan dröjsmål avhjälpa eller undanröja missförhållandet

• identifierat bakomliggande orsaker till det inträffade

• vidtagit och planerat att vidta åtgärder för att förhindra att något liknande inträffar igen

Källa: Lekebergs kommun/IVO

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Allvarliga missförhållanden på Lindens äldreboende

Mer i ämnet