Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marie Casco, tf socialchef i Lekeberg, känner inte igen den bild som Kommunal och personal på Lindens äldreboende gett. Foto: SVT

Socialchefen om kritiken: ”Handlar om värderingar och bemötande snarare än bemanning”

Uppdaterad
Publicerad

Bilden av arbetsmiljön på äldreboendet Linden skiljer sig beroende på vem man frågar. Facket säger att de gång på gång larmat om personalbrist och hög arbetsbelastning. Förvaltningschefen säger tvärtom att bemanningen varit över den normala och att det varit en lugn period på boendet.

Kommunal säger att de larmat om arbetsmiljön, men utan gensvar. Bland annat lämnade de in en så kallad 66A till arbetsgivaren för två år sedan där de krävde bättre arbetsmiljö, vilken bland annat resulterade i en risk- och konsekvensanalys. Tillförordnad socialchef i Lekeberg, Marie Casco, delar dock inte bilden att det skulle vara bemanningsbrist som ligger bakom de allvarliga missförhållandena på äldreboendet.

Flera chefsbyten

Däremot håller Marie Casco med om att arbetsplatsen haft en turbulent tid med flera olika chefer på kort tid.

Allvarliga missförhållanden på Lindens äldreboende

– Jag är medveten om att det varit många chefsbyten. Som förvaltningschef är det klart att jag ser att det lyckosamma är en kontinuitet i ledarskap och det hoppas jag att vi kan få nu.

Hur ska ni göra så att en chef vill stanna?

– De åtgärder vi lagt upp är att ingen chef ska stå ensam i det här, utan här går vi in med team från hela förvaltningen. Det är övriga chefer och stabsfunktioner, men också andra kompetenser som är inne och jobbar tillsammans med de här åtgärderna.

Ord mot ord

Facket anser också att det i rapporten finns exempel som saknar grund. En av de sakerna ska vara att mat lämnats så att en brukare inte kunde nå den. Inte heller här ser de likadant på saken.

– Rapporten bygger på intervjuer med medarbetare och boende. Det är det vi utgått från, säger Marie Casco.

Har du hört det här, att det finns information där som inte skulle stämma?

– Det har jag inte hört, men vi får ju utgå från att de vi intervjuat utgått från sina egna erfarenheter.

Personal upplever också att de fått ta skulden för bristerna, när mycket av problemen ligger på chefsnivå, enligt dem.

– I den utredning som gjorts framkom det brister både på organisations-, medarbetar- och ledningsnivå, säger Marie Casco.

– Jag förstår att det här inte är en rolig situation. Jag hoppas och förutsätter att alla i grunden vill erbjuda en god och säker vård till våra brukare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Allvarliga missförhållanden på Lindens äldreboende

Mer i ämnet