Allvarliga missförhållanden i Lekeberg – boende fick inte mat

Uppdaterad
Publicerad

Boende som inte får lämna sängen på flera dagar, larm som trycks bort och boende med överfulla inkontinensskydd som får ligga blöta i sina sängar. Det är några av de allvarliga missförhållanden som konstaterats på ett äldreboende i Lekebergs kommun.

I en utredning av ett äldreboende i Lekeberg konstaterar kommunen flera allvarliga missförhållanden. Det handlar om hygien, bortkopplade larm och att boende inte fått tillräckligt med mat.

Kommunen gjorde under hösten en uppföljning på boendet efter att brister konstaterats tidigare i fjol. I samband med det inkom en ny anmälan om missförhållanden på boendet och kommunen inledde därefter en ny utredning, som pågick under december och januari.

Omfattande brister

I sammanställningen framgår omfattande missförhållanden gällande vårdplaner, hygien, mat och attityd hos personal. Det står bland annat att:

”Vidare har det framkommit att det finns händelser där boende inte har fått mat. Det har varit situationer där man serverat maten så att den boende inte kan nå den...” och ”De boende har inte blivit rakade och tvättade/duschade i den utsträckning de har behov av. De boende har också fått använda smutsiga kläder eller ha samma kläder både natt och dag.”

Utredningen visar också på att de boende haft en ”väldigt fattig vardag” och att flera upplever ensamhet.

SVT Nyheter Örebro var under måndagskvällen i kontakt med Lenita Birath (M), som inte ville kommentera uppgifterna innan hon tagit del av utredningen.

Vet du mer om missförhållandena? Är du anhörig eller på annat sätt har insyn i verksamheten? Hör av dig till oss på orebro@svt.se eller 019-353535.

I klippet nedan: Så här svarade socialchefen på vilka åtgärder som kommer vidtas (21/2)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marie Casco är tillförordnad socialchef i Lekeberg och berättar mer om utredningen och vad som kommer hända på Lindens boende nu. Foto: Louise Gustavsson/SVT

Lex Sarah

– Lex Sarah innebär att de som arbetar i vissa verksamheter är skyldiga att rapportera missförhållanden.

– Det gäller bland annat inom äldreomsorgen och omsorgen om personer med funktionsnedsättning.

– Även risk för missförhållanden måste rapporteras.

– Missförhållanden kan till exempel handla om fysiska övergrepp av olika slag eller psykiska övergrepp som hot och kränkningar.

Källa: 1177

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.