Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marie Casco är tillförordnad socialchef i Lekeberg och berättar mer om utredningen och vad som kommer hända på Lindens boende nu. Foto: Louise Gustavsson/SVT

Socialchefen i Lekeberg om de allvarliga missförhållandena på Linden

Uppdaterad
Publicerad

I en egen utredning konstaterar Lekebergs kommun flera allvarliga missförhållanden på det kommunala äldreboendet Linden. Det är inte första gången missförhållanden har ägt rum på boendet och nu svarar socialchefen på vilka åtgärder som kommer vidtas.

Som SVT tidigare kunnat berätta handlar det om att boende på Lindens äldreboende i Lekeberg fått sitta och ligga i sitt eget kiss, inte fått mat och att personal ignorerat larm.

Vad är det som gör att ni bedömer händelserna som allvarliga?

Allvarliga missförhållanden på Lindens äldreboende

– De har inte fått den vård och omsorg som de har rätt till. Det är något vi ser allvarligt på. Det är något vi ska granska oss själva i och där har vi brustit.

Vill hålla anhöriga uppdaterade

Enligt Marie Casco, tillförordnad socialchef på kommunen, informerades anhöriga till de boende i samband med att en ny Lex Sarah-anmälan gjordes i höstas. 

– Man har uppskattat att vi hört av oss och att vi varit öppna med det som pågår. Och vår ambition är ju att kontinuerligt hålla de anhöriga uppdaterade.

Finns det någon oro?

– Det är klart att det gör. Det här är ju något som ingen av oss vill ska finnas, utan vi vill ju kunna erbjuda den vård och omsorg som man har rätt till.

Boende del i utredningen

De som bor på Linden har varit med i utredningen och intervjuats. Marie Casco säger att kommunen därför har en bra bild av hur de har det och hur de mår.

– I den här utredningen finns det delar om att de behöver få mer aktiviteter bland annat och där vardagen varit alltför torftig som det ser ut nu.

I klippet svarar Marie Casco bland annat på vad som händer nu.

Vet du mer om missförhållandena? Är du anhörig eller på annat sätt har insyn i verksamheten? Hör av dig till oss på orebro@svt.se eller 019-353535.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Allvarliga missförhållanden på Lindens äldreboende

Mer i ämnet