Anita Norén, avdelningschef på länsstyrelsen tycker det är en positiv utveckling att fler vill skaffa solceller. Foto: Sofi Röjlar

Intresset för solceller ökar i Örebro län – högt tryck på bidragen

Uppdaterad
Publicerad

Dubbelt så många i Örebro län ansökte om solcellsbidrag i år jämfört med förra året. Trenden är likadan i hela landet och det har gjort att regeringen satt stopp för solcellsbidraget.

Hör mer i klippet ovan om varför regeringen satt ett ansökningsstopp och vad länsstyrelsen tycker om att så många söker solcellsbidrag i Örebro län.

Att utvinna el av solceller är något som blir mer och mer populärt i Örebro län. Länsstyrelsen får var år fler ansökningar om solcellsbidrag, men nu tar det stopp.

Grönt investeringsstöd

Sedan den 7 juni har ingen mer kunnat söka bidraget – och kommer inte heller kunna göra i framtiden då regeringen beslutat att ta bort det.

– Den här typen av investeringsstöd vi har nu den kommer sluta att finnas. Men regeringen har lagt ett förslag att det istället ska bli ett grönt investerinsstöd för solceller från nästa år. Så från förslaget som ligger kommer man kunna få 15 procent stöd av sin totala kostnad, säger Anita Norén.

Om förslaget går igenom kommer stödet ge fem procent mindre än tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.