Nu återvänder branflygen till Örebro flygplats. Foto: TT

Italienska brandflygen återvänder till Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Flera bränder härjar i Sverige just nu. Nu har MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, kallat in förstärkning från Italien

– Brandflygen beräknas anlända till Örebro på onsdag, säger Brita Ramberg, operativ chef på MSB.

För en månad sedan lämnade de italienska brandflygplanen Örebro efter den extrema torkan i juni. Efter de senaste dagarnas bränder runtom i Sverige har MSB valt att kalla tillbaka de italienska planen till Sverige och Örebro.

– Vi bedömer i dagsläget att Örebro är ett bra läge att utgå ifrån. Även om det brinner mycket norrut i landet så ser vi bränder även söderut. Planen från Italien kan ta sig snabbt till olika områden, säger Brita Ramberg.

Örebro flygplats

Påfrestande situation

När över 60 bränder härjar i Sverige just nu behövde MSB kalla in extra hjälpinsatser.

– Det är många som går på högvarv just nu och räddningstjänsten sliter hårt runt om i landet. Det är en utmaning med uthålligheten och med de italienska planen får vi en större beredskap, säger Brita Ramberg.

”Har väldigt goda erfarenheter”

De två italienska flygplanen som kallas in kan skopa upp till 6 200 liter vatten vardera i en hämtning. När Försvarsmaktens helikoptrar inte räcker till är det en nödvändig hjälp att få enligt Brita Ramberg.

– Vi har väldigt goda erfarenheter av planen sedan tidigare. Med hjälp av planen fick vi ontroll bland annat över en brand i Nacka där de användes och i Umeå var det samma sak, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Örebro flygplats

Mer i ämnet