Polisen hittade kvinnan i Svartån den 7 oktober, och ett område spärrades av. Foto: Beatrice Emmerik/SVT

Ivo avslutar ärendet efter kommunens anmälan om 97-åringen

Uppdaterad
Publicerad

Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, har nu kommit med sitt beslut efter Örebro kommuns anmälan om försvunna 97-åriga kvinnan. Kvinnan anmäldes försvunnen av hemvården i oktober i fjol och hittades sedan död i Svartån.

Örebro kommuns lex Sarah-anmälan till Ivo avsåg ett allvarligt missförhållande, och handlade om att personal brustit vid informationsöverföring och lämnat ut information om enskild till obehörig person.

Kommunen gjorde också en egen utredning i fallet gällande 97-åringen. Den visade bland annat att det i kvinnans närhet funnits en person som varit både kontaktperson och som felaktigt utgett sig för att vara god man. Den uppgiften fanns dokumenterad, men informationen nådde inte alla som behövde veta.

Mordet på 97-årig kvinna i Örebro

Inga ytterligare åtgärder

Ivo meddelar i sitt beslut att de avslutar ärendet utan några ytterligare åtgärder. Skälen för det är bland annat att hemvårdsnämnden enligt Ivo har fullgjort sin utrednings-och anmälningsskyldighet i enlighet med socialtjänstlagen. Nämnden har också enligt Ivo vidtagit åtgärder för att förhindra att något liknande händer igen.

En polisutredning pågår i ärendet gällande misstänkt mord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på 97-årig kvinna i Örebro

Mer i ämnet