Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här Moderaternas toppkandidat svara på fem snabbfrågor. Foto: Sophie Olsson Rahlén

Ja eller nej? Så tycker M:s toppkandidat från Örebro län

Publicerad

Kärnkraft eller inte? Ska vi slopa karensdagen? Var står moderaten Elisabeth Svantesson i några av de mest uppmärksammade politiska ämnena den senaste tiden? I klippet svarar hon på våra fem snabbfrågor.

Under sommaren träffar SVT Örebro riksdagspartiernas toppkandidater från länet för att ta reda på vilka de är och vad de tycker.

Mer om Svantesson och moderaternas politik

Hur ska energiförsörjningen i Sverige se ut i framtiden?

”Klimatomställningen ökar Sveriges elbehov, dubbelt så mycket el kommer att behövas år 2045. Då behöver vi alla energislag, vattenkraft, värmekraft, vindkraft och kärnkraft. Nu är vi i ett läge där vi eldar med olja när det är kallt och vindstilla, samtidigt som elräkningarna gröper hål i människors plånböcker, så behöver det inte vara. Vi vill bygga ut kärnkraften, det ger stabil och grön el – det behöver Sverige.”

Behöver vi göra något åt drivmedelspriserna – i så fall vad?

”Priserna måste ner. Människor vittnar om att de säger upp sig från jobbet för att det är för dyrt att köra dit, så kan vi inte ha det. Moderaterna har i riksdagen drivit igenom en sänkning vid macken med 5 kr per liter, det vore en bra start. Första delen kom 1 maj, då sänktes priset med nästan två kronor. Nu måste S fortsätta, sänka skatten och förändra reduktionsplikten, som riksdagen har beslutat.”

Vilka politiska beslut krävs för att minska de fossila drivmedlen?

”Elektrifiering är nyckeln menar vi. Då behöver vi bygga ut laddinfrastrukturen i hela landet så att det faktiskt fungerar att ha en elbil. För det behövs stabil, ren el – kärnkraft.”

Ska betyget underkänt försvinna från grundskolan?

”Nej. Det vore som att sänka ribban i höjdhopp och tro att det skapar fler OS-medaljörer. Betyg är ett bra verktyg för att se när elever ligger illa till så att lärare och föräldrar kan hjälpa till och stötta upp.”

Vad krävs för att komma tillrätta med personalbristen inom sjukvården?

”Inte minst behöver arbetsmiljön och möjligheterna till vidareutbildning förbättras.”

Vilka politiska beslut krävs för att stoppa skjutningarna?

”Det kräver ett helhetsgrepp. Dubbla straff för gängkriminella, anonyma vittnen, visitationszoner och större möjlighet till preventiv avlyssning är förslag som skulle få bort många av de gängkriminella som förpestar vårt samhälle från gatorna och stoppa nyrekryteringen. Gör som i Danmark brukar vi säga, där har det funkat.”

Hur ska fler med utländsk bakgrund komma in på arbetsmarknaden?

”Nyckeln är språket. Man behöver inte prata perfekt svenska, men begriplig svenska. Sen behöver det löna sig mer att jobba, vi föreslår ett bidragstak – så man inte får mer genom att stapla bidrag på varandra än att jobba.”

Vilket eller vilka partier vill du helst samarbeta med i en regering efter valet?

”Vi vill bilda en borgerlig regering med borgerliga partier där Moderaterna och Kristdemokraterna är kärnan i det.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Örebro län

Mer i ämnet