Moderaterna vill att det ska bli 150 fler poliser i Örebro kommun. Foto: Kicki Nilsson/TT/ Claudio Bresciani/TT

Moderaternas förslag: 150 fler poliser till Örebro

Uppdaterad
Publicerad

För att motverka gängkriminalitet och dödsskjutningar föreslår Moderaterna ett nytt polismål som skulle innebära omkring ytterligare 150 poliser i Örebro kommun.

– Sverige har utvecklats åt fel håll, säger Elisabeth Svantesson, Moderaternas vice partiledare och toppkandidat från länet.

Hittills i år har det varit drygt 30 dödsskjutningar i Sverige enligt polisens statistik. Moderaterna vill se fler poliser och föreslår att polistätheten ska motsvara EU:s snittnivå, som är 300 poliser per 100 000 invånare, senast 2028.

– Gängkriminaliteten har bitit sig fast och förpestar hela bostadsområden, kvinnor som blir utsatta för våld och ungdomar som blir förnedringsrånade på väg hem från skolan. Det är ingen liten uppgift att vända men det går att göra, säger Elisabeth Svantesson.

Valet 2022 Örebro län

Höjda löner

Partiet vill också se höjda polislöner och satsade 400 miljoner kronor i det gemensamma budgetalternativet med Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna som riksdagen beslutade om i höstas. 

En tredje punkt i deras satsning handlar om betald polisutbildning. Enligt Moderaternas förslag ska den som utbildar sig till polis få sina CSN-lån avskrivna efter fem års arbete som polis. Ett förslag Svantesson menar kan bidra till att fler söker sig till yrket och stannar kvar.

– Ingen blir polis för att man blir miljonär på det, men det är klart att pengar spelar roll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Örebro län

Mer i ämnet