Louise Linderoth, kläddesigner. Foto: Anders Nord/SVT

Örebrodesignerns jeans passar att sitta i

Uppdaterad
Publicerad

Kläddesignern Louise Linderoth har valt att designa en ny typ av jeans, nämligen jeans med passform för sittande. Idén väcktes när hon själv upplevde hur dåligt utbudet av jeans för rullstolsburna är.

Det var först när kläddesignern Louise Linderoth själv blev rullstolsburen som hon blev medveten om hur det är att ha jeans som är designade för en stående.

I ett par vanliga jeans, konstruerade för stående personer, sitter linningen högre upp fram än bak när man sitter ner. Dessutom trycker linningen in magen och det blir en glipa bak, men med Louise konstruktion kan man sitta bekvämt.

– Den gör att linningen hamnar högre upp, så att den blir jämn fram och bak. De trycker inte in fram och det blir inget glapp bak utan, de följer den sittande kroppen, säger Louise.

TV: Se hela inslaget här

Sätter sig i jeansen

I våras tog hon sin examen på Textilhögskolan i Borås. Som examensarbete visade hon upp en jeanskollektion för rullstolsburna som fick namnet ”Have a seat”.

– Det som är lite kul med de här jeansen är att man sätter sig i jeansen istället för att dra på sig dem, säger Louise.

EXIT 17 design Louise Linderoth. Foto: Peter Håkansson

Linningen som mätpunkt

En fråga som har varit väldigt viktig för Louise i designprocessen är benens proportion i förhållande till resten av kroppen.

– Linningen på byxan har används som en mätpunkt. Jeans med hög midja gör att benen ser längre ut och jeans med låg midja eller häng gör att benen ser korta ut. Det är det som jag har velat överdriva säger Louise.

– I kollektionen har ett par linningen vid näsroten och ett annat par har den nedanför knäet.

Bara början

Mottagandet har varit stort och det finns många plagg att utveckla utifrån den sittande positionen, så det här är bara början på karriären för Louise.

– Just nu är jag väldigt inne på jeans och jeans som material  som är väldigt kul att jobba med, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer