Personalen i arresten saknar ofta medicinsk kompetens, enligt JO. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Efter dödsfallen i arresten – JO vill se lagändring

Uppdaterad
Publicerad

Över 25 personer som omhändertagits för berusning har dött i polisens arrest de senaste fem åren. Nu vill justitieombudsmannen att lagen om görs om för att förhindra att fler personer kommer till skada.

Under senaste året har två personer omkommit i polisens arrest i Örebro. I båda fallen är de anhöriga kritiska till polisens arbete och menar att personerna kunde ha överlevt om de fått vård istället för att ha blivit inlåsta.

En bild som även justitieombudsmannen delar.

Riktar kritik

I december 2015 dog en 49-årig kvinna som var omhändertagen för berusning i polisens arrest i Borlänge. Efter att ha granskat fallet riktar JO nu kritik mot polisen för att de brast i tillsynen och för att kvinnan inte undersöktes av läkare.

Samtidigt konstaterar JO att ärendet tydligt illustrerar de svårigheter som Polismyndigheten ställs inför när berusade personer förvaras i arresten.

40 år gammal lag

En brist är att personalen i arresten ofta saknar medicinsk kompetens. Samtidigt är lagen om omhändertagande 40 år gammal och har aldrig fått avsedd effekt. Tanken var att den skulle skapa förutsättningar för ett mer humant omhändertagande. Och att berusade personer skulle erbjudas vård och inte förvaring.

Men verkligheten har blivit en annan. Varje år omhändertas 600.000 personer för berusning och mindre än var tionde får vård.

Cecilia Renfors på JO. Foto: SVT / Pernille Tofte.

– Detta är naturligtvis djupt otillfredsställande. Jag kan konstatera att lagstiftarens intention att skapa förutsättningar för ett mer humant omhändertagande av berusade personer inte har fått genomslag, skriver Justitieombudsmannen Cecilia Renfors i beslutet.

Vill se lagändring

De senaste fem åren har över 25 personer dött i olika polishus runt om i landet. I vissa fall konstateras brister men ingen polis har blivit dömd för tjänstefel. Nu vill JO att regeringen ska se över lagstiftningen på nytt för att förhindra att fler personer kommer till skada.

– Jag anser att personer som omhändertas för berusning som huvudregel bör komma under medicinsk övervakning och inte förvaras i en polisarrest. Enligt min mening finns det skäl för regeringen att på nytt se över behovet av lagstiftningsåtgärder i denna fråga, skriver Cecilia Renfors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.