Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Stefanie Löwenstein varför hon valde att ställa sig på campus. Foto: Emil Nylén Danielsson/SVT

Judisk manifestation på campus i Örebro – mittemot propalestiska studenterna

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagseftermiddagen ställde sig judinnan Stefanie Löwenstein på campusområdet i Örebro – mittemot de propalestinska studenterna som i två veckor har ockuperat en del av området. Syftet med manifestationen var att belysa antisemitismen, men också den oförståelse som hon upplever präglar samtalet om kriget i Gaza.

Den 14 maj slog gruppen ”Studenter för Palestina” upp sina tält på universitetsområdet i Örebro. SVT har i flera publiceringar uppmärksammat ockupationen av campus och berättat om studenternas ståndpunkt och krav på universitetet.

Hittills har manifestationen beskrivits som lugn och fredlig, av såväl studenterna själva som av universitetet. Men på tisdagseftermiddagen blev stämningen spänd när judinnan Stefanie Löwenstein, i sällskap av två andra personer, ställde sig intill det ockuperade området.

Studentprotester mot Gazakriget

Manifesterade mot antisemitism

Syftet var att belysa antisemitismen, men också den oförståelse som hon upplever präglar samtalet om kriget i Gaza. Både i samhällsdebatten i stort, som bland studenterna på campus.

– Vi har vi flera tillfällen under eftermiddagen bjudit in till diskussion, men jag upplever inte att det finns en vilja att kommunicera med oss, säger Stefanie Löwenstein.

Varför valde du att ställa dig alldeles intill de propalestinska demonstranterna med en israelisk flagga? Det kan ju uppfattas som en provokation?

– För mig var det ett naturligt val att ställa mig just där. Om de blir provocerade av att staten Israel ska finnas, då är det problematiskt. För det innebär i så fall att de är emot den enda demokratin i området.

Judar likställs med israeler

Många judar, menar Stefanie Löwenstein, upplever att de automatiskt likställs med israeler och att de stödjer kriget i Gaza.

– Alla står inte bakom allt som den israeliska staten gör.

På frågan om hon själv, som jude, kan känna en oro blir svaret ett tydligt ja.

– Ibland funderar jag över om jag kanske borde knäppa skjortan så pass högt att davidsstjärnan inte syns. Så ska det inte behöva vara, säger hon.

Har du upplevt någon särskilt hotfull situation här idag?

– När människor åker förbi i bil, vevar ner rutan, spottar och skriker ”smuts” mot oss, då får man en väldigt oskön känsla kan jag säga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Studentprotester mot Gazakriget

Mer i ämnet