Årskostnaden för hörselapparat landar på nästan 800 kronor. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kammarrätten ger regionen rätt gällande avgift för hörapparater

Publicerad

Kammarrätten i Göteborg slår fast att Region Örebro län inte bryter mot lagen genom att ta ut en avgift för olika hjälpmedel, bland annat hörselapparater.

Det var hösten 2019 som regionen fattade beslut om att införa en avgift på olika hjälpmedel som tillhandahålls från vården. Dessa hade tidigare varit avgiftsfria och beslutet väckte starka känslor.

Kort efter beslutet anmäldes det, med anledning av att det kunde bryta mot lagen. I oktober förra året kom förvaltningsrättens beslut, som inte ansåg att beslutet var olagligt. Och nu har alltså även Kammarrätten i Göteborg godkänt avgiften.

”Kammarrätten anser att hörselhjälpmedel är hälso- och sjukvård, säger Gertrud Forkman, kammarrättslagman. Och för hälso- och sjukvård får en region ta ut avgifter. Det framgår av hälso- och sjukvårdslagen, menar kammarrätten.”, det skriver kammarrätten i ett pressmeddelande.

Rätten var enig i sitt beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.