Foto: SVT

Yrkar på livstids fängelse för mord på Myrorna

Uppdaterad
Publicerad

Den 50-årige mannen högg kvinnan 24 gånger inne på butiken Myrorna i Västerås innan vittnen kunde hejda honom. Nu yrkar åklagaren på livstids fängelse.

Åklagare Carin Lantorp motiverar sitt yrkande på livstids fängelse för mord med att det utfördes med stor hänsynslöshet och brutalitet, 24 knivhugg varav tre i halsen, under ett utdraget förlopp.

Den 30-årige kvinnan flydde in på lagret och han följde efter och fortsatte hugga och för kvinnan måste detta ha inneburit en fruktansvärd dödsångest.

Knivöverfallet på Myrorna i Västerås

– Detta var inte bara ett mord, utan en avrättning, säger Carin Lantorp.

Advokaten anser att detta var dråp, den åtalade tappade besinningen där och då, men hade inte planerat att döda kvinnan.

Tingsrätten menar att den åtalade har begått gärningen och har beslutet om en rättspsykiatrisk undersökning.

Mannen anmäld för hot mot kvinnan

Rättegången har pågått i tre dagar och åklagarens bevisning har varit omfattande. Bland annat har sju vittnen berättat hur de sett mannen attackera kvinnan med kniv. Åklagaren har också haft skriftlig bevisning, bland annat hotfulla sms från mannen till kvinnan.

Det var i mitten av januari som mannen knivhögg kvinnan ett flertal gånger inne i Myrornas butik i Västerås. Skadorna medförde kraftiga blödningar och hon dog två dagar senare på sjukhus.

Kvinnan, som var i 30-årsåldern, har tidigare haft en relation med mannen och hon hade tidigare anmält honom för hot. Den 50-åriga mannen häktades kort efter gripandet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivöverfallet på Myrorna i Västerås

Mer i ämnet