Enhetschefen om varför det är viktigt att satsa på vidareutbildning inom vården och omsorgen. Foto: Jennie Wahlgren/SVT

Karlskoga utbildar undersköterskor: ”Finns ett stort behov”

Uppdaterad
Publicerad

25 av Karlskoga kommuns anställda inom vård- och omsorg genomgår just nu en vidareutbildning från vårdbiträde till undersköterska. Satsningen möjliggörs genom det så kallade Äldreomsorgslyftet, där lönekostnaderna kompenseras av statsbidrag.

Karlskoga kommun har fått 12,7 miljoner kronor genom Socialstyrelsens satsning Äldreomsorgslyftet, och de som går utbildningen arbetar redan inom kommunens hemvård, vårdboende och inom socialpsykiatrin. Utbildningen sker på halvfart under ett år. Resterande tid arbetar eleverna i kommunens verksamheter, med lön. 

– De ska bli färdiga före årsskiftet. Sedan kommer de jobba precis som idag, fast som undersköterskor med mer kvalificerade uppgifter inom hälso- och sjukvård, säger Camilla Karlsson, enhetschef på socialförvaltningen i Karlskoga och samordnare för kompetensutvecklingen.

Coronaviruset i Örebro län

”Gör ett otroligt bra jobb”

Studierna sker genom kommunens vuxenutbildning och samarbetet har enligt rektorn Lars Weman fungerat väl.

– Närmsta chefer ute i verksamheterna, studie- och yrkesvägledare och lärare gör ett otroligt bra jobb i att få det här att funka. Vi gör ju det här utöver vår kärnverksamhet, säger han.

Varför är det viktigt att satsa på vidareutbildning inom vården och omsorgen? Starta klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet