Hör Caroline Olsson, chef för avdelningen för arbetsgivarpoltik på SKR, berätta om hur behovet av personal inom vård- och omsorg väntas öka framöver. Foto: SKR (pressbild)

SKR: Kommunerna behöver 14 000 nya undersköterskor och vårdbiträden – varje år

Publicerad

Pandemin har ökat intresset för att jobba inom vården, men också lett till ett större behov av vikarier på kort tid. Kommunerna står inför ett ökat behov av vårdpersonal även på lång sikt, när antalet äldre ökar. Det konstaterar Sveriges kommuner och regioner, SKR.

Enligt SKR:s uppskattning så kommer det att behövas cirka 14 000 undersköterskor och vårdbiträden till kommunernas vård och omsorg per år de kommande tio åren. Det baseras på ett ökat behov på grund av en ökad andel äldre, men också att personal behöver ersättas vid pensionsavgångar. 

Äldreomsorgslyftet

SKR vet inte hur kommunerna nyttjat statsbidragen i det så kallade äldreomsorslyftet. Det svaret har inte heller Socialstyrelsen än. Men SKR:s bild är att många kommuner använt satsningen till vidareutbildning.  

Coronaviruset i Örebro län

I klippet hör du hur behovet av av vårdpersonal i kommunerna beräknas öka framöver. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet