Maria Kempe, PR och informationschef på Kicks, har skickat ett mejl till SVT Nyheter och skriver att företaget kommer utvärdera sin klädpolicy lite längre fram. Foto: KICKS / SVT

Kicks om kravet på arbetskläder: ”Det är bättre och mer modernt”

Uppdaterad
Publicerad

Kicks och Elgiganten tvingar sin personal att köpa en viss typ av skor och byxor att använda på jobbet. Det är bättre och mer modernt än att företaget ger personalen en arbetsuniform, menar Kicks.

Kicks vill inte träffa SVT Nyheter för en intervju, men har svarat på några av våra frågor via mejl.

Företaget motiverar sin klädpolicy med att man bland annat vill göra det enkelt för kunderna att se vilka som arbetar i butiken.

Dåliga villkor på jobbet – Örebro

Vore det inte enklare att bistå med en fullständig arbetsuniform?

– Vi tror att det är bättre och mer modernt att ge våra medarbetare möjligheten att genom vårt klädbidrag välja det plagg som de själva trivs bäst i, skriver företagets pr-chef Maria Kempe.

Hur ser ni på att era anställdas privata kläder ibland går sönder i tjänsten, om de exempelvis spiller kosmetika eller nagellack?

– Vi tycker förstås att det är olyckligt när anställdas privata kläder förstörs i tjänsten, vi har dock inte fått till oss att det är ett utbrett problem. Om så är fallet så är det något vi självklart bör se över.

Känner ni igen den här kritiken från er egen organisation?

– Vi vet att klädbidrag har varit efterlängtat bland vår butikspersonal och vår nya klädpolicy med bidrag har blivit väldigt väl mottagen, skriver hon.

Klädbidraget Kicks ger sin personal ligger på 600 kronor per år och avser både byxor och skor.

Upplägget en fördel för personalen

Elgiganten skriver till SVT att all personal får information om deras klädpolicy innan man ingår en anställning hos dem.

– Vår bedömning är att det finns ett stort utbud av svarta skor och svarta byxor till en variation av priser samt att det är en fördel för personalen att själva välja en modell som de trivs i, skriver Jessica Wallin, kommunikationsansvarig på Elgiganten, i ett mejl.

Har du dåliga arbetsvillkor? Dela med dig av dina erfarenheter här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dåliga villkor på jobbet – Örebro

Mer i ämnet