Foto: Mikael Åberg/SVT

Knivman döms till rättspsykiatrisk vård – ville att polisen skulle döda honom

Uppdaterad
Publicerad

Den man som på juldagen 2018 hotade att skada andra människor på Hallsbergs station med en kniv dömdes under tisdagen till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Han stod åtalad för grovt hot mot tjänsteman efter att ha hotat poliser med sin kniv. I förhör har mannen berättat att han ville avsluta sitt liv så fort som möjligt och därför gick mot poliserna. Syftet ska inte ha varit att skada poliserna utan att provocera dem till att skjuta honom.

Poliserna sköt också mannen – men i benet.

Knivman skjuten i Hallsberg

Mannen har under rättegången genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som slagit fast att han lider av en psykisk störning.

Han döms därför till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning vilket innebär att han inte kan skrivas ut av läkare utan ett beslut måste fattas i en förvaltningsdomstol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivman skjuten i Hallsberg

Mer i ämnet