Sofia Persson, tillförordnad programdirektör inom social välfärd i Örebro kommun, säger att ingen enskild medarbetare ska känna sig skyldig till det inträffade. Foto: SVT

Kommunen: ”De som förlorar jobben kommer säkert att hitta nya anställningar”

Uppdaterad
Publicerad

Högste ansvarig tjänstenman Sofia Persson beklagar att medarbetare och äldre får sitta emellan i samband med hävningen av avtalet med det privata hemtjänstföretaget Örebro omsorg. Däremot är hon övertygad om att de kommer att hitta nya jobb.

Under de senaste dagarna har Sofia Persson på Örebro kommun fått ta emot många samtal som rör hävandet av avtalet med det privata vårdföretaget Örebro omsorg. Det är hon som är högsta ansvariga tjänsteman och den som fattat beslutet om hävandet.

– Det är personal som är arga och äldre som är ledsna och förtvivlade, bekräftar hon. Jag har också pratat med många som tycker att det är bra att vi agerar mot det här företaget.

”Inte ett lätt beslut”

Avtalsbrott, otillbörlig marknadsföring och anhöriganställningar har kommunen angett som anledning till att häva kontraktet. Men specifikt vad det handlar om vill man inte gå in på. Företaget är polisanmält och på kommunen hänvisar man till förundersökningssekretessen.

– Skulle förundersökningen läggas ner får vi göra en ny prövning och se om vi kan lämna ut mer information, säger Sofia Persson. Men det här är ett beslut som inte har varit lätt att fatta och vi har arbetat mycket innan vi kom fram till beslutet.

Känner sig kränkt

Eva Sandberg är undersköterska och en av dem som nu förlorar jobbet i samband med tvisten. Utan kontraktet med Örebro omsorg kan företaget nämligen inte drivas vidare och ett 80-tal anställda har nu fått veta att de förlorar sina jobb när verksamheten läggs ner.

– Det känns inte bra att inte få veta vad det beror på. Som anställd är jag också en del av Örebro omsorg och känner mig nedsvärtad och kränkt, säger Eva Sandström.

Tror på nya anställningar

Men Sofia Persson försäkrar att ingen enskild ska känna sig skyldig till det som nu hänt.

– Det handlar inte om enskilda medarbetare och kvalitén på deras arbete. De kommer säkert att ha en plats och en anställning hos något annat privat företag eller hos kommunen, avslutar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.