Hör kommundirektören i Örebro berätta om att de betalat ut pengar till ett privat aktiebolag istället för den förening som de var avsedda för. Foto: Johan Pisoni / SVT

Kommunen efter SVT:s granskning av Örebro Pride: “Det ser inte bra ut”

Uppdaterad
Publicerad

Örebro kommun har känt till att det funnits ekonomiska tvivelaktigheter i föreningen Örebro Pride. 2016 blev föreningen utan kommunalt bidrag på grund av bland annat bristande redovisning. Men det har aldrig varit aktuellt att kräva tillbaka pengar.

SVT träffar Örebros kommundirektör Anne Andersson på hennes kontor på rådhuset i Örebro. Hon känner till att pengar som var avsedda till föreningen Örebro Pride hamnat i de två grundarnas privata bolag.

– Det är klart att jag inte tycker att det ser bra ut. Jag tror inte att föreningen heller tycker det, säger hon till SVT.

Blev varse upplägget 2015

Under tisdagen kunde SVT avslöja att nästan hälften av sponsorbidragen på drygt 250 000 kronor, stannade kvar i arrangörernas bolag under 2014.

När kommunen blev varse upplägget under 2015 valde man att agera.

– Vi gjorde klart att vi inte kan betala pengar till något annat än en förening, förklarar Anne Andersson.

Blev utan bidrag

Kommunen förtydligade även kravet om att få en tydlig ekonomisk redogörelse av hur pengarna använts efter att festivalen ägt rum. 

Men efter festivalen år 2015 fick kommunen inte den efterfrågade redovisningen. 2016 betalades bidraget istället ut till RFSL Örebro.

– Vi fattade detta beslut i samråd med dem som då fanns i föreningen, säger Anne Andersson.

Fick ändå ett evenemang

Varför krävde ni inte tillbaka pengarna när ni fick insyn i hur de hade använts?

– Det hänger ihop med att det ändå var helt uppenbart att det hade ägt rum ett event. Vi fick en leverans utifrån vad man politiskt hade önskat sig.

Sett över rutinerna

Tror du att ni sett lite mellan fingrarna när det gäller den ekonomiska redovisningen, eftersom att det här handlar om ett behjärtansvärt evenemang?

– Det är inte min bild. Vi har tagit många diskussioner om hur vi ska balansera att stödja framtida arrangemang med att utbetalningar sker korrekt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.