Plaskdammen i Stadsparken är en av flera som kommer att hållas stängd hela 2021. Foto: Thomas Wedin /SVT

Kommunen stänger sina plaskdammar under hela 2021

Uppdaterad
Publicerad

Det är dags att se sig om efter nya lösningar för vattenlek och plaskdammar, det meddelar Tekniska nämnden i Örebro och stänger samtidigt de gamla hela 2021.

Allt från spruckna rör till smutsigt vatten och undermåliga reningsverk har under de senaste åren gjort att de kommunala plaskdammarna för små barn allt som oftast hållits avstängda.

Säkert och hållbart

Nu har Tekniska nämnden i Örebro valt att stänga de fyra dammarna som kommunen ansvarar för under hela 2021 och göra en ordentlig utredning på hur man ska gå vidare.

– Det handlar inte om att ta bort vattenleken från barnen, förtydligar Gun Carlestam Lewin (S) som är 1:e vice ordförande i Tekniska nämnden. Men vi måste kunna erbjuda något som är säkert och hållbart. Speciellt i utsatta områden där många barn är hemma på somrarna.

Klara till nästa budgetår

Nu har man gett i uppdrag till kommunens tjänstemän att undersöka hur det ser ut på andra håll i landet och se om man ska satsa på helt nya anläggningar.

– Tanken är att vara klara till nästa budgetår så vi kan lägga in om finansiering då.

Det innebär i sin tur att det inte blir någon vattenlek i Väståparken, Stadsparken, Tegnérlunden, Harald Aronssons park eller Västra Rostaparken under hela 2021.

Stängningen omfattar inte vattenlek och plaskdammar som ÖBO och andra ansvarar för.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer