Nya regler hindrar tidigt öppnande av plaskdammar

Uppdaterad
Publicerad

Plaskdammarna i Örebro är stängda, till mångas förtret så här i sommarvärmen. Men kommunen menar att man håller tidsplanen att öppna den 1 juni och att det är för allas säkerhet som dammarna är stängda.

Öppettiderna för plaskdammarna i Örebro är första juni till sista augusti och om allt går som det ska kommer dammarna också att öppna på fredag nästa vecka.

Varför har man då inte kunnat tidigarelägga öppnandet i och med en majmånad med strålande sol och högsommarvärme?

– Vi har ett nytt krav från Miljökontoret som innebär att det måste tas två vattenprover i rad som visar på ett negativt resultat, och det är de svaren vi väntar på. Tidigare har vi inte haft det kravet och då har vi kunnat öppna tidigare, men nu går inte det, säger Randi Andreassen, planerare och utredare på Park och gata i kommunen.

”Säkerhetskontroll”

Proverna ska vara oberoende och skickas till ett laboratorium för analys. Att det på skyltarna vid plaskdammarna står att de är stängda på grund av bakterier tycker Randi Andreassen är olyckligt.

– Det är ju inte på grund av bakterier de är stängda, utan för att vi väntar på provsvaren. Plaskdammarna riktar sig till små barn och de är mer känsliga för bakterier, så vi vill säkerställa att det är rent. Det är en säkerhetskontroll. Jag har jobbat med det här i 8-9 år men aldrig hört om någon som blivit sjuk.

Många har frågat

Under den senaste tiden är det många som har hört av sig och undrat över varför kommunen inte öppnar dammarna.

– Ja, men det är det alltid när det blir värme i maj. Då vill man att de ska öppna med omedelbar verkan. Jag kan förstå att allmänheten tänker att det är väl bara att öppna, men det ligger mycket arbete bakom. Vi håller den tidsplan som finns.

Under sommaren forsätter kommunens provtagningar för att fortsätta kontrollera att vattnet är rent.

– Vi tar ett prov om dagen normalt, men om det är varmt och många som badar gör vi två. Var 14:e dag skickar vi dessutom iväg prover till laboratorium för analys, enligt de rekommendationer som finns från miljökontoret.

Örebros plaskdammar

I Örebro kommun finns plaskdammar på flera platser. Här är listan:

Park och gatas plaskdammar

  • Stadsparken
  • Västra Rosta
  • Tegnerlunden
  • (Östra Rosta – kommer inte öppnas)

Kultur och fritids plaskdammar

  • Väståparken

ÖBOs plaskdammar

  • Örnsköldsparken
  • Brickebacken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.