Helena Sköld Lövgren, upphandlingschef i Örebro kommun. Foto: Philip Naskret/SVT

Konkurrensverket inleder ny tillsyn mot Örebro kommun

Uppdaterad
Publicerad

Konkurrensverket har inlett en ny tillsyn mot Örebro kommun. Anledningen är oklarheter kring avtalen med parkeringsapparna som kommunen hänvisar till på sina parkeringar. Och tillsynen inleddes efter att SVT Nyheter Örebro ringt och ställt frågor.

Örebro kommun hänvisar till tre parkeringsappar på kommunala parkeringar. Men när SVT Nyheter Örebro försökte få ut avtalen mellan kommunen och företagen visade det sig inte var helt enkelt.

Först hade tjänstemän på kommunen problem att överhuvudtaget hitta dem. Slutligen fick de fram några avtal. Ett av dem är nästan 18 år gammalt.

– Det är naturligtvis inte bra att det är oreda på avtal. Vi behöver veta vad kommunen har för affärer och det är vårt uppdrag att se till att vi har kontroll, säger Helena Sköld Lövgren, upphandlingschef i Örebro kommun. 

Inte upphandlat

Kommunen har heller inte upphandlat parkeringsapparna. Helena Sköld Lövgren tillträdde på sin tjänst för bara ungefär ett år sedan och det enda hon hittat är en påbörjad upphandling för något år sedan som blivit avbruten.

Och enligt Sköld Lövgren borde de här tjänsterna upphandlats.

– Ja och därför så gör vi det just nu. Vi har en upphandling ute om betalningslösningar för parkering i Örebro kommun där app är ett av alternativen som finns med, säger hon.

Det var när SVT Nyheter Örebro kontaktade Konkurrensverket för att ställa frågor om parkeringsapparna som myndigheten beslutade att inledda en tillsyn.

”Viss oreda”

Enligt Martin Bäckström, chef för myndighetens tips och klagomålsgrupp, är anledningen bland annat att de sedan tidigare har ett pågående tillsynsärende mot Örebro kommun för hur deras inköp av parkeringsautomater gått till.

– Vi har noterat att det är viss oreda när det kommer till upphandlingarna och det gör kommunen extra intressant för oss just nu, säger han. 

Enligt honom är det viktigt att kommuner följer upphandlingslagstiftningen eftersom det bland annat medför att kontrakt konkurrensutsätts.

– I grund och botten handlar det om att skattebetalarna ska få så mycket som möjligt för sina skattepengar, säger Bäckström.

Kan ärendet med parkeringsapparna handla om lagbrott?

– Det kan det potentiellt göra lite beroende på vilken avtalsstruktur man har. Beroende på vad värdet på de här avtalen är så kan de vara upphandlingspliktiga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Parkeringsproblem Örebro

Mer i ämnet