Konkurrensverket utreder kommunens inköp av parkeringsautomater

Uppdaterad
Publicerad

Konkurrensverket utreder Örebro kommuns inköp av 18 stycken parkeringsautomater. De har själva startat utredningen då de misstänker att kommunen kan ha gjort en otillåten direktupphandling.

Det var i samband med myndighetens omvärldsbevakning som de valde att prioritera en fördjupad undersökning av kommunens inköp av 18 stycken parkeringsautomater i Örebro.

– Det vi vill titta på är ifall det skulle kunna utgöra en otillåten direktupphandling, alltså att kommunen eventuellt kunnat köpa på ett otillåtet sätt enligt upphandlingslagarna, säger Sara Bergman, som är föredragare på Konkurrensverket.

Parkeringsproblem i Örebro

Skickat frågor till kommunen

Än så länge har konkurrensverket skickat en skrivelse med frågor till kommunen där de bett dem inkomma med viss information och vissa handlingar, nu väntar man på svar.

– Vi har precis kommit igång, så fort vi fått deras svar ska vi granska det och besluta om vi ska gå vidare.

Örebro kommun skulle ha inkommit med svar senast idag, fredag, men har begärt mer tid och ska nu svara senast den 25 oktober.

Olika tillsynsverktyg

Om det skulle visa sig att det rör sig om otillåten upphandling, kan följderna bli upphandlinsskadeavgift.

– De tillsynsverktyg konkurrensverket har i de här upphandlingsärendena är att vi antingen kan gå till domstol och begära att kommunens ska betala en upphandlingsskadeavgift, eller kan vi på konkurrensverket fatta ett tillsynsbeslut, vilket är ett beslut där vi då skulle kritisera de här köpen, om det skulle visa sig vara otillåtet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Parkeringsproblem i Örebro

Mer i ämnet