På de trasiga maskinerna uppmanas de som parkerar att ladda ner en app. Företagens namn finns ofta på en skylt bredvid den täckta p-automaten. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Nu byter Örebro kommun några av de trasiga p-automaterna

Uppdaterad
Publicerad

Under året har många Örebroare som ska parkera möts av trasiga p-automater. Upphandlingar som ligger på hög har gjort att kommunen endast fått tag på ett fåtal nya automater att ersätta de trasiga med. Just nu byter man de sista man lyckats vaska fram.

Under den här och kommande veckan håller Örebro kommun på och byter några av de cirka 40 trasiga p-automaterna som finns i stan.

Enligt Ferid Kovacevic, chef för parkeringsservice i Örebro kommun, är 12 automater bytta sedan sommaren. Just nu byter kommunen ut de sista sex automaterna som man har kvar.

– Vi byter automaterna på de mest strategiska platserna, där det är högst tryck vilket oftast är centralt.

Upphandlingar på hög

Men sedan tar det stopp. De sex automaterna som ny byts ut är de sista som kommunen har kvar – trots att ett 40-tal automater fortfarande är trasiga.

Anledningen är att Örebro kommun har många upphandlingar som ligger på hög, det gör att man inte kan köpa in fler p-automater just nu. I mitten av september stod 300 upphandlingar och väntade på att bli klara.

– Vi har beställt fler automater, men det ligger på is i väntan på upphandlingen, säger Ferid Kovacevic.

Att låta Örebroarna parkera gratis där automaterna är trasiga har diskuterats men förslaget har slopats.

– Det har visat sig att när man inte behöver betala för parkering så missbrukar folk det och sköter varken parkeringstider eller regler, sa Ferid Kovacevic till SVT i våras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Parkeringsproblem Örebro

Mer i ämnet