Foto: Anders Nord/SVT

Kraftig brand i bilhall i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagsmorgonen startade en omfattande brand i bilverkstaden Rejmes i norra Örebro. Under eftermiddagen blossade branden upp igen och boende vid branden uppmanas vid 23-tiden på lördagskvällen fortfarande att hålla sig inomhus. En anmälan om allmänfarlig vårdslöshet har även upprättats.

Vid halv sju-tiden på lördagsmorgonen larmades räddningstjänsten till en omfattande brand på bilföretaget Rejmes i Örebro. När räddningstjänsten kom fram till platsen brann det rejält i verkstaden på företaget.

Giftig rök har spridits över delar av centrala Örebro under dagen. Därför har räddningstjänsten gått ut med en uppmaning till örebroare som bor i närheten av branden att hålla sig inomhus, stänga sina dörrar och fönster samt stänga av sin ventilation.

Storbrand på Rejmes i Örebro

LÄS MER: Boende berättar: ”Två smällar, sen kom sirenerna”

– Det ligger flera lager tjärpapp på taket till byggnaden vilket har gjort att riktigt otäck rök har gått in över centrala Örebro, säger P-O Staberyd som är räddningsledare på Nerikes Brandkår.

– All rök är farlig att andas in, speciellt om den är tät. Därför vill vi uppmana allmänheten att hålla sig borta från röken i största möjliga mån, säger han.

Branden har tilltagit

Brankårens fokus har legat på att försöka begränsa elden från att sprida sig från verkstaden till andra delar av byggnaden. Men vid klockan 14 på lördagen spred sig elden till det däckhotell som finns inne i verkstaden.

– Vi har sett en uppåtgående trend den senaste timmen och elden har tilltagit. Det brinner häftigt i däcken som förvaras i lokalen med kraftig svart rökutveckling som följd, säger Nerkies brandkårs inre befäl Kjell Haglund vid 15-tiden.

Oro över expolsionsrisk

Fem brandstykor har varit på plats under dagen och arbetat för fullt med att försöka släcka elden. Initialt var räddningstjänsten mycket oroade över potentiella expolsionrisker.

– Vi hade stora bekymmer med gastuber i början men vi har sett till att få ut dem. Hade vi inte kunnat få ut dem hade vi behövt betydligt större avspärrningar, säger han.

Hur pass skadad är verkstaden?

Det är en totalskada, säger P-O Staberyd.

Oklart vad som orsakade branden

Vare sig brandkåren eller polisen vet vid 11-tiden vad som orsakat baranden, men polisen har startat en utredning.

– Vi har upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet. Men rubriceringen kan komma att ändras eftersom att vi ännu inte vet om något brott har begåtts i samband med den här branden, säger Mats Thörn som är insatsledare på polisen.

Det brinner kraftigt i bilverkstaden och delar av taget har rasat in rapporterar polisen. Foto: Anders Nord/SVT

Taket har rasat in

Hur lång tid kommer släckningsarbetet ta? 

– Det vågar jag inte svara på i nuläget. Men branden är omfattande och taket har rasat in i verkstaden så det kommer ta ett tag, säger Fredrik Bäcker.

”Ser mycket otrevligt ut”

En av personerna som var på plats under de tidiga morgontimmarna var SVT:s medarbetare Jonas Kraft.

– Det ser mycket otrevligt ut och röken väller in mot staden, sa Jonas Kraft. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbrand på Rejmes i Örebro

Mer i ämnet