Foto: SVT

Stora delar gick upp i rök i storbranden – nu rivs Rejmes

Publicerad

Det har gått mer än två månader sedan den stora branden drabbade Rejmes i Örebro då stora delar av bilföretagets lokaler gick upp i rök. Nu planeras en ny verkstad.

Det var tidigt på morgonen den 5 maj som räddningstjänsten larmades om branden. Giftig rök spreds över stora delar av centrala Örebro och allmänheten uppmanades hålla fönster och dörrar stängda.

LÄS MER: Kraftig brand i bilhall i Örebro

Storbrand på Rejmes i Örebro
Branden på Rejmes i norra Örebro orsakade omfattande rökspridning över stora delar av centrala staden. Bilden till vänster är fotograferad från Krämarhuset i Örebro. Foto: Maria Tivemark / Anders Nord / SVT

Oklart hur stort värde som förstördes

Branden, som drabbade bilföretaget Rejmes, ledde till att stora delar av företagets lokaler förstördes och med det mycket utrustning. I lokalerna fanns personbilsverkstad, skadeverkstad, butik, tvättgata och omklädningsrum för 120 personer. Fortfarande vet de inte exakt hur mycket som förstördes i branden.

– Allt är borta. Allt från arbetskläder till telefoner, datorer, liftar, verktyg. Vi får nog göra en slututvärdering när allt är klart, men det är många, många miljoner, säger Peter Andersson, vd på Rejmes Örebro.

Ny verkstad om två år

Nu rivs de nedbrunna och rökskadade lokalerna och även plattan där de stod måste grävas upp. Betongen torkade ut på grund av den höga värmen. Rivningsarbetet kommer ta minst 10 veckor. Efter det ska en ny verkstad byggas.

– Förhoppningsvis ska vi klara det under två år, säger Peter Andersson.

Trots omständigheterna är verksamheten igång. Efter branden har bilföretaget hittat olika lösningar både för medarbetare och kunder.

Alla är sysselsatta

En del av personalen är omplacerade på anläggningarna i Lindesberg och Hallsberg. Resterande jobbar på en tillfällig verkstad i Örebro, i de lokaler som klarade sig i branden.

– All skadehantering är i Örebro just nu. Vi har 7 arbetsplatser som vi kör dubbla skift på så vi håller igång. Alla de 80 som hade sina arbetsplatser i de nedbrunna byggnaderna har sysselsättning, säger Peter Anderson.

Redan till hösten finns det planer på att flytta tillbaka all verksamhet till Örebro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbrand på Rejmes i Örebro

Mer i ämnet