Foto: TT / Privat

Kravet till staten: betala för läkarutbildningen i Örebro

Publicerad

I samband med att Örebro universitet startade sin läkarutbildning gjordes en annorlunda överenskommelse med staten kring hur programmet skulle finansieras. Man beslutade att staten till att börja med bara skulle betala för halva utbildningen. Men snart sju år senare bekostar staten fortfarande bara halva utbildningen, något som får Lars-Axel Nordell (KD) att se rött.

När läkarutbildningen skulle startas gick universitetet i Örebro med på att från statligt håll bara få betalt för halva utbildningen. Den andra halvan skulle bekostas inom ramen för universitets befintliga budget.

– Men nu är det snart sju år sedan universitetet startade utbildningen, och det är vare sig rättvist eller rimligt att staten bara betalar häften när man betalar allla andra läkarutbildningar till 100 procent, säger riksdagsledamoten Lars-Axel Nordell (KD).

Örebro bidrar till att lösa läkarbristen

Nu har Lars-Axel Nordell skrivit en motion till riksdagen där han kräver att universitet ska tillhandahålla full ersättning för läkarutbildningen.

– Det råder läkarbrist i Sverige, och Örebro universitet medverkar aktivt till att lösa rekryteringsbehovet. Det borde vara en självklarhet att Sverige tar ansvar för alla sina läkarutbildningar och betalar dem, säger han.

Utbildningen fick högsta betyg

Sedan utbildningen startade under 2011 har den drivits framgångsrikt. De första studenterna examinerades nu i våras och universitet fick högsta betyg för de praktiska och de teoretiska delarna av programmet i studenternas läkarförbunds senaste utvärdering.

– Jag tycker helt enkelt att det för varje år som går blir mer och mer pinsamt att staten inte väljer att betala för hela utbildningen.

Ställt kravet förut

Nu hoppas Nordell att riksdagen kommer ställa sig bakom hans förslag.

– Jag har ställt kravet tidigare och jag har goda förhoppningar om att igenom det den här gången, säger han.

Fakta: Här finns landets läkarutbildningar

Visa

• Göteborgs universitet

• Karolinska Institutet i Stockholm

• Linköpings universitet

• Lunds Universitet

• Umeå universitet

• Uppsala universitet

• Örebro universitet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Läkarutbildningen i Örebro

Mer i ämnet