• Viktigt meddelande:

    Det brinner i ett övergivet slakteri i södra delen av Hultsfred i Kalmar län med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar. Läs mer

Foto: Kicki Nilsson/Örebro Universitet

Rektorn: ”Extremt märkligt och diskriminerande”

Publicerad

Trots att Örebro universitet bidrar till att lösa läkarbristen i Sverige betalar bara staten för halva utbildningen. Universitetets rektor kallar det hela extremt märkligt och diskriminerande. – Jag förstår inte hur utbildningsdepartementet kan godkänna det här, säger han.

Örebro Universitets rektor riktar skarp kritik mot utbildningsdepartementet eftersom att läkarutbildningen bara erhåller halv finansiering från staten. Resterande delar finansieras inom ramen för universitets ordinarie budget.

– Det innebär att vi måste flytta pengar från andra utbildningar för att kunna väga upp läkarutbildningen, förklarar universitetets rektor Johan Schnürer.

Vilka konsekvenser har det fått?

– Flera. Bland annat har en del studenter fått begränsad tid med sina lärare i olika kurser. Ett av de program vi har tvingats flytta pengar ifrån är lärarprogrammet, säger han.

Läs mer: Universitetet backar – ”uppgifterna från Johan Schnürer stämmer inte”

Lever på välvilja

Men rektorn är kritisk på fler punkter. Han tycker bland annat att det är minst lika allvarligt att universitetet inte erhåller tillräckliga så kallade ALF-medel.

ALF-medel är pengar som betalas till regionerna eller landstingen när läkarstudenter gör sin praktik. Anledningen till utbetalningen är att det kostar sjukhusen mycket resurser i form av både tid och pengar när de tar emot läkarstuderande.

– Trots att vi inte betalat ordentligt så har vi haft ett gott samarbete med sjukvården. Jag tror helt enkelt att vi har levt på lite välvilja från regionens håll eftersom att även de väldigt gärna ville att läkarutbildningen skulle komma till. Men det är inte rätt att det så många år senare fortfarande ser ut så här, säger han.

Vill ställa fråga till ministern

Om en vecka ska Johan Schnürer ha ett möte med Karin Röding som är statssekreterare på Utbildningsdepartementet.

– Jag tycker att utbildningsministern borde förklara varför man vill att det ska vara så här. Det är inte rimligt, säger han.

SVT Nyheter Örebro söker ansvarig minister, Helen Hellmark Knutsson, för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Läkarutbildningen i Örebro

Mer i ämnet