Helene Hellmark Knutsson (S) minister för högre utbildning, Kerstin Nilsson, dekan i fakulteten medicin och hälsa på Örebro Universitet Foto: TT Bild

Ministerns besked: Inga mer pengar till läkarprogrammet

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Örebro har i flera dagar rapporterat om att Örebro universitet kräver pengar av staten för att kunna finansiera sitt läkarprogram. Nu uttalar sig ansvarig minister i ärendet.

Året var 2011. Örebro universitetet var mycket angelägna om att starta en läkarutbildning och ingick därför en ovanlig överenskommelse med utbildningsdepartementet.

I överenskommelsen beslutades att staten skulle öka universitetets budget med en summa som motsvarade halva kostnaden för läkarprogrammet. Resterande kostnader skulle täckas upp inom ramen för universitets ordinarie budget.

Läkarutbildningen i Örebro

Har blivit en infekterad fråga

Men sex år senare har uppgörelsen blivit en infekterad fråga. Universitetet anser nämligen att överenskommelsen bara skulle gälla i tre år, under själva uppstarten av programmet. Efter tre år skulle staten sedan öka anslagen och då bekosta hela utbildningen. Något som aldrig blev av.

– Det var en överenskommelse som träffades när vi fick tillstånd att starta programmet, säger Kerstin Nilsson, dekan i fakulteten medicin och hälsa.

Finns ingen uppgörelse dokumenterad

Men ansvarig minister delar inte Kerstin Nilssons uppfattning.

– Det finns ingen sådan uppgörelse dokumenterad. Vi har gått med på att finansiera 300 platser, säger Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning.

Universitetets styrelse ansvarig

Regeringen har inga planer på att skjuta till några extra pengar till Örebros läkarprogram. Hellmark Knutsson säger att universitet måste omprioritera användningen av sin befintliga budget om man vill satsa mer på sin läkarutbildning.

Ministern menar att det är universitetets styrelse som ska hållas ansvarig för att ha skapat den kniviga ekonomiska situationen.

– De gjorde det när de beslutade att starta en läkarutbildning. Det var inget regeringsuppdrag, det var styrelsen som fattade beslutet, säger hon.

Kan orsaka problem även för andra utbildningar

Om extrapengar till läkarutbildningen uteblir så kommer det orsaka flera problem för universitetet, menar Kerstin Nilsson. Bland annat kommer man inte kunna utveckla läkarprogrammet och nå den kvalité man vill erbjuda sina studenter.

– Sedan är det naturligtvis ett problem om vi behöver använda resurser från universitetet som skulle kunna användas på andra områden. Det är självklart ett problem som slår på många utbildningar i sådana fall, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läkarutbildningen i Örebro

Mer i ämnet