Jakten på den morddömde man som rymt från en fångtransport i Laxå väntas fortsätta hela natten. Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Kriminalvårdare kommer att åtalas efter rymningen i Laxå

Uppdaterad
Publicerad

En av de tre kriminalvårdare som tjänstgjorde då en 25-årig morddömd man rymde från en fångtransport i juli i år kommer att åtalas för tjänstefel.

Det rapporterar P4 Örebro på onsdagen.

Enligt åklagare Pia Åsberg har alla tre kriminalvårdarna gjort sig skyldiga till tjänstefel men bara en så allvarligt att han kommer att åtalas.

Rymning från fångtransport

Fångtransporten stannade i Laxå eftersom den kriminalvårdare som agerade som transportledare behövde kissa. Enligt kriminalvårdens egna regler får transporterna bara stanna utanför skyddade områden som polisstationer och fängelser.

Om transportledaren döms för tjänstefel riskerar han böter eller fängelse i upp till två år.

Det finns inget i utredningen som tyder på att personalen medvetet hjälpt 25-åringen, som fortfarande är på fri fot, att rymma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rymning från fångtransport

Mer i ämnet