Den morddömde mannen är fortfarande på fri fot. Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Kriminalvårdens rapport efter Laxårymningen: Rutinerna följdes inte

Publicerad

Enligt Kriminalvårdens incidentrapport följdes inte de rutiner som finns vid transport av kriminella. Detta medförde att en klient kunde rymma från transporten, det meddelar Kriminalvården nu.

I utredningen slår Kriminalvården fast att rymningen kunde ske på grund av brister i agerandet vid det oplanerade stoppet i Laxå. De skriver att kriminalvårdarna inte följt de regler och rutiner som finns gällande bevakningen av frihetsberövade.

– Utredningen visar att medarbetarna brister i säkerhetsmedvetande och inte följer de regler och rutiner som finns i transportuppdraget. Jag ser mycket allvarligt på händelsen, säger Kenneth Holm, Kriminalvårdens säkerhetsdirektör.

Han vill inte gå in på detaljer när det kommer till vilka bristerna är, eller om stoppet i sig anses vara en brist.

– Eftersom det även pågår en polisiär utredning så är de detaljerna sekretessbelagda, säger han.

Alla ansvariga

I transporten färdades tre kriminalvårdare och två klienter och enligt rapporten ska samtliga vårdare ha ansvar för att klienten lyckades rymma.

– Även Kriminalvården som myndighet har ett ansvar vid en sådan här allvarlig händelse. Vi kan inte se att det föreligger några systemfel, men vi måste gå vidare och se hur det kommer sig att transportörerna frångick regler och rutiner. Vad kan vi som arbetsgivare förtydliga för att detta inte ska hända igen, säger Kenneth Holm.

Mannen som rymde var av tingsrätten dömd till 14 års fängelse för mord och skulle flyttas från en rättspsykiatrisk avdelning i Göteborg till Sala. Förra veckan fastställde hovrätten mannens dom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rymningen i Laxå

Mer i ämnet