Polisen har upprättat en anmälan om misstänkt tjänstefel i samband med rymningen. Enligt stabschefen Henrik Dahlström finns det anledning att anta att någon begått brott. Foto: SVT/Jeppe Gustavsson

Efter rymningen – kriminalvårdare misstänks för tjänstefel

Publicerad

Polisen har upprättat en anmälan om misstänkt tjänstefel efter att en 25-årig morddömd man rymt från en fångtransport utanför Laxå.
– Vi har all anledning att anta att någon brustit mot gällande rutiner och gjort sig skyldig till tjänstefel, säger Henrik Dahlström vid polisen i Örebro.

Det har gått två veckor sedan en 25-årig morddömd man rymde från Kriminalvården under en transport. Mannen är fortfarande på fri fot och frågetecknen kring hur rymningen gick till är många.

Anmäls för tjänstefel

Nu har polisen upprättat en anmälan mot Kriminalvårdarna om misstänkt tjänstefel. Något som Expressen var först med att berätta.

– Det finns anledning att anta att han någon gjort sig skyldig till tjänstefel, säger Henrik Dahlström vid polisen i Örebro som var stabschef under eftersöksarbetet.

Får inte stanna

Enligt Kriminalvårdens egna riktlinjer får transporter inte, förutom i nödfall, stanna på andra platser än anstalter och polisstationer där det finns murar eller staket. Varför transporten stannade längs vägen har myndigheten ännu valt att inte svara på.

Är det en eller flera av de anställda som ni misstänker för brott?

– Det här är en rutinåtgärd och utredningen får visa om någon gjort sig skyldig till brott mot brottsbalken eller tjänstefel.

Kriminalvården utreder

Förutom att polisen utreder misstänkt tjänstefel så håller Kriminalvården på med en egen utredning som beräknas vara klar i slutet av juli.

– Vi kommer att ta del av den när vi utreder den här anmälan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rymningen i Laxå

Mer i ämnet