Jerzy Sarnecki. Foto: Claudio Bresciani / TT

Kriminologen: ”Det här har vi vetat sedan 1974”

Uppdaterad
Publicerad

En polis med hög befattning i Örebro skrev ett inlägg på sitt privata sociala medier-konto där han bland annat pekade ut invandrare som överrepresenterade inom den brottskategori han utreder. Nu har han blivit polisanmäld.
– Han slår in öppna dörrar. Så säger kriminologen Jerzy Sarnecki om polismannens uppmärksammade inlägg i sociala medier.

Det var i helgen som en polis med hög befattning i Örebro skrev ett inlägg på sitt privata sociala medier-konto där han bland annat pekade ut invandrare som överrepresenterade inom den brottskategori han utreder. 

”Dåligt fungerande integration”

Men att invandrare är överrepresenterade bland brottsmisstänkta är inget nytt, menar kriminologen Jerzy Sarnecki.

– Han slår in öppna dörrar. Det har vi vetat sedan 1974 och det har gjorts 24-25 undersökningar på området, säger han och fortsätter:

– Det blir först intressant när man tittar på orsaken, och forskning visar att huvudproblemet inte är vilka länder man kommer från utan hur man lever när man kommit till Sverige. Till exempel den gigantiska arbetslösheten och dåligt fungerande integration.

”Dåligt underbyggda inlägg”

Sarnecki ställer sig även kritisk till andra delar i inlägget som han menar är dåligt underbyggda. Främst till den del där polismannen skriver: ”Våra pensionärer går på knäna, skolan är ett enda kaos, sjukvården är ett inferno, polisen har totalhavererat etc etc”

– Att det skulle vara invandrarnas fel har han inget belägg för. Invandrare är nästan lika överrepresenterade bland svenska läkare som bland personer misstänkta för brott. 30 procent av alla läkare i Sverige är ju invandrare, säger Jerzy Sarnecki. Också bland anställda i åldringsvården är invandrarna kraftigt överrepresenterade. 

Vad ser du för risker med hans uttalande?

– Dels ger han en falsk bild av Sverige och dels pekar han ut en grupp människor där han bara påtalar problem istället för att ge en nyanserad bild. Den här typen av inlägg spelar i händerna på krafter som inte vill oss alla väl, säger Jerzy Sarnecki.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polis anmäls efter inlägg i sociala medier

Mer i ämnet