Per Willén från Lantbrukarnas riksförbund i Örebro menar att branschen måste vara med och utforma en utbildning som är attraktiv och står sig mot framtidens behov. Foto: SVT

Kvinnersta tar hjälp av branschen när utbildning görs om

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för lantbruksutbildningen på Kvinnerstagymnasiet har sedan länge varit svalt. För att göra den mer attraktiv tar man nu hjälp av lantbruksnäringen för att bygga en utbildning som möter upp mot den höga efterfrågan på arbetskraft.

SVT Nyheter Örebro har tidigare rapporterat att lantbruksutbildningen på Kvinnerstagymnasiet har haft ett lågt söktryck under många år. Den 19 maj fattade gymnasienämnden i Örebro kommun beslut om att den teoretiska undervisningen för samtliga elever från och med hösten 2021 kommer att ske på Karolinska gymnasiet i stan.

Under onsdagen samlades representanter från skolan, kommunen och branschen på Kvinnersta för att diskutera hur utbildningen ska utformas för att möta framtidens behov.

Bygger framtidens lantbruksutbildning

En annan förändring är att den praktiska undervisningen för eleverna som läser inriktningen mot lantbruk ska förläggas på gårdar runtom i länet. Per Willén, ordförande för Lantbrukarnas riksförbund i Örebro, menar att lantbruksnäringen och skolan måste hjälpas åt att skapa en utbildning som gör det attraktivt för fler att söka sig till branschen. Annars riskerar lantbruket att försvinna. 

– När man utbildar för morgondagen måste man i varje fall få se det som är modernt idag och inte lära i gamla miljöer. Man måste närma sig verkligheten, säger han. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer