Foto: SVT

Stampade ihjäl måsunge – djurskötarelev döms

Uppdaterad
Publicerad

Den elev som dödade en måsunge genom att sparka och stampa ihjäl den dömdes på onsdagen för djurplågeri. Eleven som studerar till djurskötare på Kvinnerstagymnasiet utanför Örebro döms till dagsböter på sammanlagt 5000 kronor.

Det var i somras som eleven sparkade iväg en skadad fiskmåsunge flera meter och därefter trampade ihjäl den. Händelsen filmades och spreds på internet.

Tingsrätten finner att eleven gjort sig skyldig till djurplågeri och att det hela gjordes med uppsåt.

Ville förkorta lidandet

Eleven själv erkänner att hen dödat fågeln men att syftet var att förkorta lidandet för måsen som hade en bruten vinge. Redan dagen innan hade eleven passerat fågeln som då befann sig på samma ställe.

Den var fortfarande skadad och hade inte lämnat området. Då bestämde sig eleven för att avliva den genom att sparka och sedan stampa ihjäl den.

Läs också: Efter måsmisshandel – elev stängs inte av

Borde kontaktat veterinär

Tingsrätten menar att eleven borde ha kontaktat polis eller veterinär för att få hjälp att bedöma hur hen skulle hantera fågeln. Att hen själv gjort bedömningen att den borde avlivas räcker inte.

Sättet eleven gjorde det på gör också att tingsrätten kommer fram till att eleven utsatt djuret för otillbörligt lidande.

Inte avstängd

Eleven fick ta emot många hot och flera personer har hörde av sig till skolan och tyckte att eleven skulle stängas av.

Kvinnerstaskolans verksamhetschef, Mokhtar Bennis, valde vid tiden för åtalet att inte stänga av eleven. Skolan skulle istället ”jobba mer med etik och värdegrund för alla elever”.

Kvinnerstaskolan utreder elev igen

Efter att domen fallit kommer man nu att göra en ny bedömning på Kvinnerstaskolan. Däremot kommer eleven inte att stängas av.

– Vi kan inte stänga av eleven från utbildningen som jag ser det, säger Mokhtar Bennis. Däremot måste vi titta om det är lämpligt att se om eleven ska gå kvar på den inriktningen.

Varför då?

– Jag kan tycka det finns skäl att se om det är rätt utbildningsinriktning att gå, när man blivit dömd för djurplågeri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.