Paula Wallmon, ordförande i Örebro läns läkarförening. Foto: SVT/Privat

Läkarföreningen ställer sig bakom massiv kritik

Uppdaterad
Publicerad

Det är ett stort problem att medicinsk kompetens saknas på de högsta posterna i hälso- och sjukvårdsledningen som styr verksamheten – det menar Örebro läns läkarförening.
– Vi riskerar att inte ge den bästa vården, säger Paula Wallmon, ordförande.

Örebro läns läkarförening vill se fler höga chefer med större medicinsk kompetens inom regionen. Kravet har framförts i ett öppet brev från tre läkare på USÖ och läkarföreningen ställer sig bakom det.

– Vi är övertygade om att det är bra för verksamheten att den högsta medicinska kompetensen finns i ledningen, säger Paula Wallmon som är ordförande i Örebro läns läkarförening.

Saknar medicinsk förankring

Följden blir att det fattas beslut som saknar medicinsk förankring och att personalen förväntas producera högkvalitativ vård utan att förutsättningarna finns.

– Att man inte har den medicinska kvalitén som främsta riktmärke får konsekvenser inom flera områden. 

God vård – tack vare personalen

USÖ utsågs tidigare i år till Sveriges bästa universitetssjukhus och på torsdagen utsåg branschtidningen Dagens Medicin USÖ till det sjukhus där man är bäst i landet på lungcancervård.

Men Paula Wallmon menar att de resultaten dels bygger på siffror som inte är helt färska, dels att siffrorna inte visar en heltäckande bild. 

– Det gäller för den medicinska professionen att slå hål på bilder som inte stämmer överens med verkligheten. Men visst tillhandahåller vi god vård fortfarande – tack vare engagerad och dedikerad personal. 

Risk att patientsäkerheten äventyras

Men i långa loppet kan även patienter bli lidande.

– Om man hela tiden måste öka produktionen på bekostnad av arbetsmiljön så är risken att patientsäkerheten äventyras, avslutar Paula Wallmon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sjukvårdsprotester Örebro

Mer i ämnet