Lena Adolfsson, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör Örebro. Foto: Region Örebro län / SVT

Hälso- och sjukvårdsdirektören: ”Kritiken inte riktad mot mig personligen utan mot rollen”

Uppdaterad
Publicerad

Kraftig kritik riktas mot regionledningen i Örebro från vårdpersonal i alla kategorier. Men tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Adolfsson ser inte att det är hon personligen som hamnat i skottgluggen – utan den roll hon tillfälligt har.

Det råder både uppgivenhet och ilska mot hälso- och sjukvårdsledningen i Region Örebro län. Anledningen är dels att det saknas specialistsjuksköterskor – något som lett till att bland annat intensivvårdsavdelningen på Universitetssjukhuset (USÖ) fått dra ner på vårdplatser.

”Det finns stor risk för patientskador” skriver specialistsjuksköterskorna på avdelningen i ett öppet brev till ledningen.

Åtgärd för att inte äventyra patientsäkerheten

Tillförordnad hälso- och sjukvårdschef Lena Adolfsson konstaterar att situationen är ansträngd men att neddragningen av vårdplatser gjorts för patienternas bästa.

– För att inte äventyra patientsäkerheten får vi dra ner på platser, säger hon. Sen jobbar vi vidare för att långsiktigt trygga bemanningen.

Svårt att rekrytera chefer

Men protester kommer också i ett annat brev som 268 läkare i regionen ställt sig bakom. I det framförs kritik mot sjukvårdsledningen där man menar att allt för många chefer saknar medicinsk kompetens.

-  Idag är det svårt att rekrytera chefer, menar Lena Adolfsson. Det bästa tycker jag är när man kan få chefer från olika yrkesprofessioner till ledningen.

Tar inte kritiken personligt

I brevet står att man vill se en ”Hälso- och sjukvårdsdirektör med visad kompetens inom sjukvårdsorganisation och ledning”. Känner du att personalen har förtroende för dig?

– Jag känner inte att kritiken riktas mot mig personligen utan mot rollen som hälso- och sjukvårdsdirektör som är mycket komplex. Idag är många som arbetar inom vården specialister och det ställs enorma krav för att kunna leda alla personer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sjukvårdsprotester Örebro

Mer i ämnet