Arkivbild. Foto: SVT

268 läkare i protest mot regionledningen: ”Vi ser ingen väg framåt om det fortsätter så här”

Uppdaterad
Publicerad

Förtroendet för sjukvårdsledningen i Region Örebro län är mycket lågt. Det framgår av ett brev som 268 läkare i regionen ställer sig bakom. I ytterligare två brev ansluter specialistsjuksköterskor och intensivvårdspersonal till kritiken.

Brist på personal och lågt förtroende för högre chefer har fått läkare i regionen att vända sig till hälso-och sjukvårdsledningen i regionen med svidande kritik.

”Upplever ökande vanmakt”

Enligt ordföranden i Örebro läns läkarförening, Paula Wallmon, har 268 läkare i regionen ställt sig bakom brevet. Där står bland annat att:

”Andelen högre chefer som saknar medicinsk kompetens är alarmerande hög.

Nödvändiga beslut blir lagda på is med resultat att man inte kan styra eller organisera verksamheten.

Bland högutbildade medarbetare och verksamhetschefer upplevs en ökande vanmakt.

Även det fackliga perspektivet åsidosätts regelbundet, större verksamhetsförändringar genomförs med kort varsel och utan att hänsyn tas till fackliga påtalanden om risker för försämrad arbetsmiljö och patientsäkerhet. ”

Läkarna får stöd i ytterligare två brev. Ett undertecknat av läkare på Intensivvårdsavdelningen och ett undertecknat av specialistsjuksköterskorna inom samma enhet.

Personalbrist trots utbildningar

Att det på Örebro Universitet finns många vårdutbildningar, inklusive läkarprogrammet, hjälper inte när det gäller tillgången på personal.

”Trots att regionen har ett universitet med alla vårdutbildningar, samt ett universitetssjukhus, så drabbas man av bemanningsproblem i samma utsträckning som resten av landet. Personalen har nyligen utfört en så kallade medarbetarenkät som visat på lågt förtroende för högre chefer.”

Brevet slutar med ett konstaterande:

”Det är nu dags att ni rekryterar en hälso-och sjukvårdsdirektör med visad kompetens inom sjukvårdsorganisation och ledning, med insikt om att verksamhetens behov behöver styra besluten och att stödfunktionerna är just ”stöd” och inte det centrala.

Vi ser ingen väg framåt om nuvarande Hälso- och sjukvårdsledning fortsätter att styra utan insikt om hur professionen tänker, utan hänsyn till den medicinska etiken och utan verkligt intresse för hur sjukvården ska möta nuvarande och framtida utmaningar av en växande befolkning med alltmer komplexa behov och önskningar.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sjukvårdsprotester Örebro

Mer i ämnet