Foto: SVT

Regiondirektören om läkarprotesterna: ”Här har vi ett jobb att göra”

Uppdaterad
Publicerad

Regiondirektör Rickard Simonsson känner igen den kritik som framförts i ett brev från läkare och annan sjukvårdspersonal i regionen – även om han inte delar den helt. ”Här har vi ett jobb att göra” konstaterar han.

Region Örebros direktör Rickard Simonsson har fått ta emot brev från uppgiven och frustrerad personal under de senaste veckorna.

I ett brev som 268 läkare ställt sig bakom kritiseras bland annat hälso-och sjukvårdsledningen i regionen för att högt uppsatta chefer saknar nödvändig medicinsk kompetens, inte lyssna till facket och inte låta verksamhetens bästa vara det som styr.

– Jag skulle gärna se att vi hade fler läkare på chefspositioner, säger Rickard Simonsson, samtidigt vill jag understryka att det inte bara handlar om att ha medicinsk kompetens. Ledning, styrning, HR och kommunikation är faktorer man måste behärska. Att leda en hälso- och sjukvårdsorganisation är en komplex bild.

”Inte skött oss vid några tillfällen”

Men det finns också ett missnöje med att chefer inte heller lyssnar till facket inför stora beslut och förändringar. Något som lett till att beslut fått rivas upp när de visar sig inte vara genomförbara.

– Vid några tillfällen har vi säkert inte skött oss som arbetsgivare, erkänner Rickard Simonsson. Att lyssna till facket är något som jag värnar om.

Ett problem som han däremot helt och fullt förstår är läkarnas kritik mot att det blir allt med administrationstungt i verksamheten.

– Det stämmer och där måste vi jobba för att minska det administrativa för läkarna, det håller jag med om.

Tar till sig av kritiken

Trots det understyrker han att han har fullt förtroende för den nuvarande hälso- och sjukvårdsledningen, även om det finns en hel del jobb att göra.

– Jag ser det som jätteviktigt att arbeta med de här frågorna och jag tar till mig av kritiken. Här har vi ett jobb att göra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sjukvårdsprotester Örebro

Mer i ämnet