Intensivvårdsavdelningen på USÖ saknar specialistsjuksköterskor. Foto: Anders Britts / TT

Intensivvården på USÖ tvingas dra ner på vårdplatser – ”I det närmaste katastrof”

Uppdaterad
Publicerad

Från åtta till sex vårdplatser – det blir följden av att intensivvårdsavdelningen på USÖ saknar personal med rätt utbildning.

Neddragningen sker i en tid då den istället skulle behöva öka i Örebro enligt ett brev som skickats från avdelningen för anestesi- och intensivvård på USÖ till regionledningen.

Ökat invånarantal och koncentration av tyngre sjukvård till USÖ gör att alla platser behövs.

Lösningen har enligt na.se blivit att patienter skickas till andra sjukhus i Lindesberg och Karlskoga men också så långt som till Uppsala.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Adolfsson säger till tidningen att stängningen är tillfällig och närmare årsskiftet räknar man med att kunna tillsätta de tjänster som idag saknas.

Men personalen är djupt oroad vilket framgår av brevet:

”Sex platser är normal sommarbemanning och ansågs senast sommaren 2017 ha varit i det närmaste en ”katastrof”. Nu är det detta som gäller redan under ordinarie termin. Hur tänker ni som högsta ledning ta ansvar för denna situation?”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sjukvårdsprotester Örebro

Mer i ämnet