Vaccinationssamordnare Inger Nordin Olsson konstaterar att det är mycket som ska klaffa om tidplaner ska hållas. Foto: SVT

Långsam start på fas 4 – då kan takten öka: ”Mer var utlovat”

Uppdaterad
Publicerad

I Örebro län finns kapaciteten att vaccinera 10 000 personer per dag. Men, med runt 12 000 doser in per vecka väntar regionen spänt på att kunna öka takten till sommaren.

– Vi måste få besked från Folkhälsomyndigheterna vad som gäller i juli och augusti, säger Inger Nordin Olsson, vaccinationssamordnare i Region Örebro län.

Av de länsbor som får dela på veckans doser är det ungefär hälften som tar sin andra spruta och starten av fas 4 går något långsammare än vad regionen hoppats på.

– Folkhälsomyndigheten hade förespeglat oss mer än 17 000 doser och vi skulle klara det med stor marginal. Nu vill vi få besked om juli och augusti så vi vet i vilken utsträckning vi kan vaccinera, säger Inger Nordin Olsson.

Coronaviruset i Örebro län

I juni kommer fler doser

Redan idag vet Region Örebro län att man kommer få mellan 17 000 och 18 000 doser per vecka i juni, vilket gör att vaccinationstakten kommer att öka den månaden. Men sedan är det ännu oklart.

Men när kan tidigast alla vuxna länsbor vara färdigvaccinerade och hur ser regionen på osäkerheten kring hur många doser man får? Hör mer i klippet.

De kan boka tid först i fas 4

  • Personer som är födda 1966 eller tidigare.
  • Personer som är 18 år eller äldre och tillhör en utpekad riskgrupp.
  • Personer som har hemtjänst eller bor med någon som har hemtjänst.
  • Personer som arbetar i hemsjukvård eller i hemtjänst.
  • Personer som är 18 år eller äldre och får stöd enligt LSS, har boendestöd eller personlig assistans.
  • Personer som arbetar på särskilda boenden, som boendestödjare eller personlig assistent.
  • Vårdpersonal som arbetar vårdnära.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet