Långt kvar innan samhället är anpassat för döva

Publicerad

Trots riksdagens mål om att samhället ska vara tillgängligt för alla år 2010 så är det lång väg kvar. Det tycker de hörselskadade som samlas till ”Dövas dag” i Örebro.

De har väntat länge på ett samhälle tillgängligt för alla. Men det är en bit kvar och tillgänglighet om man är hörselskadad kan handla om saker som vi hörande tar för givna.

Nödtelefonen i hissen till exempel – hur använder man den om man är hörselskadad?

Eller som för hörselskadade Maria Sundholm, som skulle på återträffen med föräldragruppen efter förlossningen av dottern Elvira.

– Jag hade längtat så otroligt mycket efter att få träffa de andra mammorna och höra hur deras förlossningar funkat och se alla bebisar, berättar hon.

– När jag gick det så kände jag mig verkligen glad och alla var jätteglada att träffas och det var roligt att se alla söta små bebisar.

– Men sen fick jag veta att det inte skulle komma någon teckentolk och då kändes det som att alla tittade på mig och tyckte synd om mig och det kändes inte bra. Jag fick bara svälja det här, ta på henne kläderna igen och sen gå ut. Och då började jag gråta för jag kände mig verkligen exkluderad från samhället.

Hos döva syns inte handikappet
I dag och i helgen träffas omkring ett och halvt tusen hörselskade i Örebro på ”Dövas dag”.
Temat för träffen är just frågan om riksdagens mål om ett samhälle tillgängligt för alla nästa år är uppfyllt.

Det tycker inte de döva, som menar att tillgänglighet kommit att handla mycket om framkomlighet för fysiskt funktionshindrade.

– Det tycker jag verkligen, säger Addiswa Stenström som är en av arrangörerna till ”Dövas dag”.

– Man kan ju se vilka behov de här, på oss döva syns det inte vilket funktionshinder vi har och vilka behov vi har. Till exempel är det ju mycket information på skriven svenska och för oss är svenskan vårt andraspråk. Vårt förstaspråk är teckenspråk och det är någonting det måste satsas mer på – att få information på teckenspråk på olika platser i samhället.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer