Länsstyrelsen har ett uppdrag att samordna samhället vid en kris. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Länsstyrelsen vid strömavbrott: ”Gäller att ha is i magen”

Uppdaterad
Publicerad

Strömavbrottet i Örebro igår drabbade 60 000 kunder och var över på 15 minuter. Men vid längre avbrott får Länsstyrelsen en central, samordnande funktion.

– Vi ser över vilka som har reservkraft och vilka som behöver, säger Anton Landenmark, handläggare inom krisberedskap.

– Vårt uppdrag är att se vilka som påverkas och hur länet påverkas. Först och främst handlar det om kartläggning av situationen, därefter att hjälpa aktörerna, säger Anton Landenmark.

– Framförallt gäller det att få kommuner, räddningstjänst och polis att jobba på samma sätt.

Krisberedskapen i Örebro län

Under tisdagen hann arbetet inte komma igång ordentligt, eftersom avbrottet var avhjälpt inom en kvart.

”Gäller att ha is i magen”

– Det gäller att ha is i magen. Vi tog kontakt med vår tjänsteman i beredskap som är kontaktperson för elbolagets tjänsteman i beredskap, sen börjar vi titta på de mallar och rutiner vi har.

– Om avbrottet skulle hålla i sig tar vi upp kontakten med elbolaget, och är det en allvarlig situation kontaktar de oss också. Sedan är en del i vårt jobb att försöka hjälpa elbolaget med det vi kan i vårt län.

Måste klara sig själv en tid

Skulle avbrottet dra ut på tiden är Länsstyrelsens viktigaste uppdrag att vara samordnande och se till att samhällsviktiga funktioner fungerar. Man ser över vilka som har reservkraft och vilka som behöver.

– Alla vill ju ha, men det behöver prioriteras vilka som ska få. Varje samhällsviktig verksamhet har ett eget ansvar att klara sig utan ström den första tiden, precis som varje privatperson ska klara sig en vecka om krisen kommer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisberedskapen i Örebro län

Mer i ämnet