Foto: Anders Nord / SVT

Lärare vågade inte vittna – ändrar sig efter samtal med polisen

Uppdaterad
Publicerad

Flera lärare ville inte vittna och berätta om sina iakttagelser från det våldsamma upploppet på Alléskolan i Hallsberg i början av mars. Men efter samtal med polisen har flera av lärarna nu ändrat sig, det berättar åklagaren Louise Helleday.

Sex personer sitter häktade misstänkta för att ha gjort sig skyldiga till våldsamt upplopp och försök till misshandel på Alléskolan i Hallsberg. Under upploppet kastade ett gäng ungdomar stenar mot polisen, något som SVT Nyheter fångade på film.

Utredningen kring händelsen är i full gång, men har stött på komplikationer i form av att några lärare på Alléskolan sagt att de inte tänker ställa upp och vittna i en rättegång, något som NA var först att berätta.

– Det fanns en oro och en önskan om att slippa vittna och bli inblandade, säger åklagaren Louise Helleday.

Kommer vittna

Men efter samtal med polisen har en del av lärarna nu ändrat sig.

– Först stod de fast vid att de inte tänkte vittna, men nu vet jag att några har sagt att de kommer ställa upp, säger Helleday.

Varför ville de inte ställa upp från början?

– De kände en oro. Det kan exempelvis handla om att man känner sig rädd eller att man känner en lojalitet mot eleverna. Man har nog lite olika skäl, säger Helleday.

”Vilket samhälle vill vi leva i?”

Hon berättar att det med tiden blir allt vanligare att allmänheten känner sig rädda eller oroliga för att vittna.

– Det är ett allvarligt samhällsproblem om man inte ställer upp och berättar om vad man sett. Det är viktigt att tänka på vilket samhälle vi vill leva i och enas om att det är viktigt att vi kan lösa brott, säger Helleday.

Hur gör ni för att övertyga människor att vittna?

– Vi försöker förklara vikten av att vittna. Men sen finns det mycket annat vi kan göra för att stötta den enskilde. De kan samtala med både åklagare och polis och så finns det finns vittnesstödjare på tingsrätten.

Vad gör ni om vissa lärare kommer fortsätta vägra att vittna?

– Man har en skyldighet att vittna så vi får se om vi kommer behöva ta till tvångsåtgärder. Vi vill försöka slippa använda dem, men det kan bli aktuellt, säger Louise Helleday.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

UPPLOPP I HALLSBERG

Mer i ämnet