Foto: Jesper Mattsson /SVT

Laxå kommun vill stoppa prospekteringen i Unden

Uppdaterad
Publicerad

Engagemanget mot planerna på mineraljakt kring sjön Unden fortsätter. I helgen tände boende i området eldar runt sjön och nu har Laxå kommun överklagat beslutet om att låta ett företag prospektera vid sjön.

Jakten på koppar, kobolt, guld och zink kan komma att stoppas.

Trots att den statliga myndigheten Bergsstaten har gett tillstånd till företaget European Cobalt Ltd att söka efter metaller vid sjön Unden kan det nu komma att stoppas, något som NA var först med att berätta.

Orsakat oro

Laxå kommun med kommunalrådet Bo Rudolfsson (KD) i spetsen har lämnat in en överklagan med motivering att han ser en fara med att Undens vatten riskerar att förgiftas.

– Förslaget till provborrning är någonting som har orsakat oro bland många människor runt sjön Unden. Vi tänker då i steg två vid eventuell brytning. Laxå kommun är ytterst ansvar för människorna och vattenförsörjningen i bygden, säger Bo Rudolfsson (KD) till SVT Nyheter Örebro.

Brytningen kan komma att påverka vattnet.

– Vid en eventuell brytning kan vattnet komma att påverkas och därför vill vi stämma i bäcken för att det inte ska hända något längre fram, säger Bo Rudolfsson.

Kontaminering

Kontamination eller kontaminering betyder helt enkelt att någonting har blivit förorenat, utsatt för något främmande på ett sådant sätt att detta inte kan rättas till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.