Flera personer ska ha utsatts för trakasserier på ORU. Foto: SVT

Örebro Universitet utreder misstankar om trakasserier

Uppdaterad
Publicerad

En person i ledande ställning vid Örebro universitet har enligt flera vittnesmål trakasserat, nervärderat och verbalt kränkt många personer under flera år. Nu tillsätter rektorn en utredning.

Misstankarna rör en person med en hög befattning på en avdelning på universitetet. Enligt flera vittnesmål ska personen under flera år på olika sätt utövat många typer av härskarteknik mot underställda som stått i en beroendeställning till hen.

Det ska handla om nedsättande ord, kränkningar, trakasserier, hot via mejl, tafsande och offentliga förolämpningar – allt med målet att trycka ner och förstöra personernas självförtroende.

Kränkningar på ORU

De flesta utsatta är kvinnor

Några av de som vittnar om vad de varit utsatta för arbetar inte längre kvar på universitetet. Det förekommer även utbrändhet och att personer helt lämnat den akademiska världen.

– Vad jag vet är det minst femton, de flesta kvinnor, som varit utsatta bara under de senaste fem åren, säger en av de utsatta personerna.

Undersökning kommer att starta

För en vecka sedan träffade några av dem rektor Johan Schnürer. Flera av dem upplever situationen så jobbig att de valt att inte göra någon formell anmälan, men en arbetsmiljöundersökning kommer nu att starta, som ska skötas av en extern part.

Hur snart den kan göras eller när den ska vara färdig är inte klart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kränkningar på ORU

Mer i ämnet